Κυριακή 15 Φεβρουαρίου 2009

Ελληνική προπαγάνδα.

Με αφορμή την εβδομάδα Καρατζαφύρερ και την κίνηση του καινούριου μου προϊστάμενου στη δουλειά, να βάλει στο γραφείο του ένα χάρτη της Ελλάδας, θα ήθελα να πω δυο λόγια για μια ελληνική πρακτική που ακολουθείται χρόνια τώρα.
Η ένστασή μου αφορά τους χάρτες της Ελλάδας που θα βρείτε σε πολλές δημόσιες υπηρεσίες, σε σχολεία και σε βιβλιοπωλεία. Θυμάμαι χαρακτηριστικά ότι σε όλες τις βαθμίδες στο σχολείο είχαμε ένα τέτοιο χάρτη, είτε μέσα στην αίθουσα, είτε στη στοίβα με τους χάρτες στο γραφείο των καθηγητών, κάτι που υποθέτω ότι συνεχίζεται και σήμερα. Δεν θυμάμαι την εταιρία που βγάζει αυτούς τους χάρτες αλλά σίγουρα δεν είναι μόνο μία.
Το πρόβλημα είναι το εξής:
Σε όλους τους χάρτες της Ελλάδας τα ανατολικά σύνορά μας, δηλαδή μεταξύ εμάς και της Τουρκίας, από εκεί που τελειώνει ο Έβρος και αρχίζει η θάλασσα παρουσιάζονται τελείως και εσκεμμένα κατά την άποψή μου, λάθος.
Δύο τυπικοί τέτοιοι χάρτες, είναι αυτοί εδώ.


(πολιτικός)

(γεωγραφικός)

Το πρόβλημα με αυτή τη συνοριακή γραμμή είναι ότι, στην πραγματικότητα, υπάρχει μόνο μέρος της. Δεν υπάρχει γραμμή που να ξεκινά από τον Έβρο και να τελειώνει στο Καστελόριζο και ποτέ η Ελλάδα στις διαπραγματεύσεις της δεν ισχυρίζεται κάτι τέτοιο. Με άλλα λόγια αυτοί οι χάρτες παράγονται καθαρά για εσωτερική κατανάλωση, έτσι ώστε σε συνδυασμό με την άγνοια του κόσμου και τις διάφορες διαμάχες με την Τουρκία να συντηρούν μια εθνικιστική ψευδαίσθηση στον κόσμο, πρακτική που ξεκινά από το δημοτικό, όπου θα συναντήσει κανείς για πρώτη φορά αυτούς τους χάρτες.
Μετά από μια μικρή αναζήτηση βρήκα μια πιο σωστή προσέγγιση των συνόρων σε ένα χάρτη που όμως δεν είχα ξαναδεί. Δείτε τον χάρτη αυτό.


Και πάλι όμως ο χάρτης αυτός δεν είναι τελείως σωστός αφού τα σαφώς ορισμένα σύνορα δεν είναι σωστά σχεδιασμένα. Μια σωστή απεικόνιση των συνόρων είναι του χάρτη που ακολουθεί.


Το χάρτη αυτόν τον πήρα από το βιβλίου του Βύρων Θεοδωρόπουλου “Οι Τούρκοι και εμείς” και παρουσιάζει τα πραγματικά σύνορα των χωρών μας, με τα Ελληνικά να βρίσκονται στα έξι ναυτικά μίλια από τις ακτές, αφού ακόμα δεν έχει διευθετηθεί αυτή η εκκρεμότητα, μαζί με τις Τουρκικές διεκδικήσεις εναέριου χώρου και υφαλοκρηπίδας. Μάλιστα με λίγη μελέτη των διεκδικήσεων αυτών καταλαβαίνει κανείς ότι η Ελλάδα αν και έχει το δίκιο με το μέρος της στα περισσότερα θέματα, δεν το έχει σε όλα.
Ποιος ο λόγος λοιπόν να εθελοτυφλούμε; Ποιος ο λόγος να φανατίζουμε τον κόσμο εναντίων των Τούρκων, όταν ο κόσμος αυτός ακούγοντας στα Μ.Μ.Ε. για τουρκικές διεκδικήσεις θα φέρνει στο μυαλό τους αυτή η λάθος συνοριακή γραμμή την οποία θα πιστεύει ότι θέλουν να καταπατησούν οι Τούρκοι; Γιατί να χαρακτηρίζομαι, από μερικούς, ανθέλληνας όταν τους δείχνω το “λάθος”, όταν τους επισημαίνω και τα δικά μας άδικα στις διαφορές μας με τους Τούρκος και όταν δεν φοράω τις παρωπίδες που φοράνε αυτοί, που έστω και ένα χιλιοστό υποχώρηση το θεωρούν ήττα και εθνική προδοσία;
Ήθελα καιρό να δημοσιεύσω την άποψή μου για αυτή τη πολιτικά μη ορθή επιλογή εσωτερικής προπαγάνδας που γίνεται δεκαετίες τώρα, γιατί ήταν πραγματικά μεγάλη έκπληξη για εμένα όταν κατάλαβα ότι ο χάρτης που είχα για χρόνια στο μυαλό μου και θεωρούσα δεδομένο και σωστό ήταν στην πραγματικότητα λάθος!
Είναι καλό όταν ακούμε για τουρκικές διεκδικήσεις και για παραβιάσεις να ξέρουμε για τι πράγμα μιλάνε και να μην έχουμε στο μυαλό μας κάτι το φανταστικό που μας έχουν φυτέψει.

10 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

vre epistimona den sou eipan pou kataligoun oi prodotes???

ΟΔΥΣΣΕΑΣ είπε...

Ορεστη το προβλημα στην Ελλαδα αλλα και στην Τουρκια οσον αφορα το Αιγαιο ειναι παραγωμενο ουσιαστικα απο τους δυτικους "συμμαχους" και των δυο χωρων. Οι οποιοι σε καμια περιπτωση δεν ειναι ουτε φιλελληνες ουτε φιλοτουρκοι. Το μονο που τους ενδιεφερε παντα ηταν να μην δημιουργηθει στην περιοχη ενα ενιαιο κρατος καθως η ιστορια εχει αποδειξει πως οποιος ελεγχει αυτη την περιοχη (Αν. Μεσογειος) αποτελει υπερδυναμη. Οποιος ελεγχει αυτη την περιοχη ελεγχει ταυτοχρονα και τη διπλωματικη σκακιερα.
Το "Ανατολικο ζητημα" δεν εχει τελειωσει για τους Αγγλοσαξονες...

Οσο για το σχολιο του "Ανωνυμου" το μονο που γνωριζω ειναι πως τουλαχιστον οσον αφορα αυτες τις δυο χωρες οι προδοτες καταληγουν στην εξουσια. Πολυ απλα γιατι η ικανοτητα τους στο να καλλιεργουν το μισος, να δημαγωγουν και να πουλουν τις πατριδες τους ειναι τοσο ιδιαιτερο που ανταμειβεται με πολλους "δαρεικους".

Orestis είπε...

Οδυσσέα, πολύ σωστά το διαίρει και βασίλευε έχει λειτουργήσει πολύ καλά στην περίπτωση της Ελλάδας και της Τουρκίας. Αυτό δεν σημαίνει ότι αν υπήρχε η διπλωματική και πολιτική πρωτοβουλία και από τις δύο χώρες (με τα σημερινά δεδομένα) δεν θα έβγαινε τίποτα. Πρέπει επιτέλους να αρχίσουμε να αντιμετωπίζουμε ρεαλιστικά τα προβλήματα, χωρίς εθνικιστικές παρωπίδες, διαφορετικά δεν πρόκειται να υπάρξει πρόοδος. Γι' αυτό και το θέμα με τους χάρτες, μου φαίνεται τραγικό που συνεχίζεται ακόμη και σήμερα, που όλοι μπορούμε να ψάξουμε, μπορούμε να ενημερωθούμε, μπορούμε να μάθουμε. Η γνώση δεν έβλαψε ποτέ κανέναν.
Όσο για τον ανώνυμο και όλους τους ανώνυμους νεοεθνικιστές, που μέσω της ανωνυμίας την έχουν δει σαν τον άγνωστο στρατιώτη ένα πράγμα, να ξέρουν ότι οι παλιοί είχαν τουλάχιστον δικαιολογία, δεν είχαν πρόσβαση στην ενημέρωση, δεν είχαν πολλές πηγές πληροφόρησης και ήταν και τυχεροί αν ήξεραν και ανάγνωση, ενώ αντίθετα αυτοί έχουν, πράγμα που τους κάνει δυο φορές τραμπούκους και δυο φορές πρόβατα.

Αntidrasex είπε...

Πάρα πάρα πολύ σωστός, deer!
Καλά, τους ανώνυμους, γράφτους εκεί που αυτοί δεν έχουν...

Γιάννης Καραμήτρος είπε...

Αρχίζω με κάτι άσχετο: διαφωνώ με τον όρο Καρατζαφύρερ τον οποίο έχω δει σε πολλά μπλογκς. Ο Τύπος είναι ακροδεξιός αλλά δεν είναι Ναζιστής, προσωπικά χρησιμοποιώ την λέξη Καρατζαφέρ.

Πρέπει να παραδεχτώ πως δεν έχω παρατηρήσει τους χάρτες που βρίσκονται στα Ελληνικά σχολεία αλλά είμαι σίγουρος ότι θα περιέχουν αρκετές μπούρδες.

@ΟΔΥΣΣΕΑΣ
η ιστορια εχει αποδειξει πως οποιος ελεγχει αυτη την περιοχη (Αν. Μεσογειος) αποτελει υπερδυναμη.
Πριν από πολλούς αιώνες, στην εποχή μας τα πράγματα έχουν αλλάξει.

Μία γενική απορεία: ξέρει κάποιος για ποιο λόγο συχνά οι εθνικιστές σχολιάζουν ανώνυμα;

Αntidrasex είπε...

Ιωάννη:
1) Το Καρατζαφιόζης πως σου φαίνεται???
2) Είτε γιατί δεν ξέρουν να κάνουν log-in είτε γιατί είναι κότες λυράτες (δεν έχουν το θάρρος της γνώμης τους) είτε γιατί ξέρουν κατά βάθος ότι λένε μαλακίες και ντρέπονται να τις πουν με το όνομα τους.

Γιάννης Καραμήτρος είπε...

Καλούτσικο.
Όσον αφορά την ονομασία του λεπενίσκου θα κρατήσω τη δικιά μου :)

Orestis είπε...

Εγώ θα επιμείνω στον όρο Καρατζαφύρερ. Η ρητορική του κόμματός του και ειδικότερα η ιδεολογία των περισσότερων μελών του, λίγο διαφέρει από αυτή του εθνικοσοσιαλιστικού εργατικού κόμματος στα πρώτα του βήματα.
Θα συμφωνήσω όμως Γιάννη μαζί σου ότι ο έλεγχος ολόκληρου του αιγαίου (γιατί αυτό μας αφορά και όχι ολόκληρη η ανατολική μεσόγειος) δεν θα δημιουργούσε μια υπερδύναμη. Οι εποχές έχουν αλλάξει και δεν φτάνει πια ένα πέλαγος για να θεωρείσαι υπερδύναμη.
Εξάλλου το ότι δεν μας ανήκει όλο το αιγαίο δεν μας έχει επιβληθεί από κάποιον ώστε να μας εμποδίσει να γίνουμε υπερδύναμη, αλλά δεσμευόμαστε από διεθνής συμβάσεις που ισχύουν για όλα τα νησιωτικά κράτη.

Αntidrasex είπε...

Για το τελευταίο, ώστε να μας "ανήκει" όλο το Αιγαίο:

Η κάθε χώρα, έχει δικαίωμα να έχει χωρικά ύδατα ως 12ν.μ. από τις ακτές τις -τα νησιά περιλαμβανόμενα.
Εμείς, έχουμε 6ν.μ.
Γιατί δεν τα κάνουμε 12?
Πολύ απλά, γιατί αν τα κάνουμε 12, το Αιγαίο γίνεται "λίμνη", δεν υπάρχει χώρος διέλευσης μέσα από διεθνή χωρικά ύδατα στο Αιγαίο χωρίς να περνάει κανείς απαραίτητα από ελληνικά χωρικά ύδατα.
Αυτό δεν θα άρεσε σε πάρα πολλούς και για αυτό δεν το έχουμε κάνει πράξη.
Και αυτός βασικά είναι και ο λόγος που οι Τούρκοι δημιουργούν θέμα κάθε τόσο για βραχονησίδες.

Orestis είπε...

Μία λύση θα ήταν να τα πάμε μονομερώς στα 9 ν.μ. αλλά δεν υπάρχει πολιτική βούληση ούτε από τη μία πλευρά, ούτε από την άλλη.