Όχι άλλη βία στα γήπεδα. (μια πολιτκά μη ορθή ιστορία)

Από την έναρξη των αθλητικών πρωταθλημάτων το 2010 μέχρι και το Μάρτη του 2011, είχαν σκοτωθεί σε συμπλοκές οπαδών μέσα και έξω από τα γήπεδα, οπαδοί, αστυνομικοί και αθώοι πολίτες, πενήντα τρία άτομα στο σύνολο και είχαν καταλήξει στα νοσοκομεία εκατοντάδες άλλα.
Το Μάρτη του 2011 το υφυπουργείο αθλητισμού μετά και από τα τελευταία επεισόδια στους αγώνες του κυπέλλου και υπό την πίεση των ποδοσφαιρικών εταιριών οι οποίες δεν άντεχαν άλλο το οικονομικό κόστος των προστίμων και των αγώνων κεκλεισμένων των θυρών, αποφάσισε να πάρει τα πιο δραστικά μέτρα που πάρθηκαν ποτέ για θέματα αθλητισμού.
Η ανακοίνωση του υφυπουργού σόκαρε τους πάντες... το σχέδιο είχε ως εξής. σε πρώτοι φάση οι οπαδοί των τεσσάρων μεγαλύτερων ποδοσφαιρικών ομάδων της πρώτης εθνικής, του Ολυμπιακού, του Παναθηναϊκού, της ΑΕΚ και του ΠΑΟΚ, θα συγκεντρώνονταν Κυριακή πρωί στο παλιό αεροδρόμιο του Ελληνικού. Η είσοδος στο χώρο θα γινόταν μετά από εξονυχιστικό έλεγχο από την αστυνομία, απαγορεύοντας στους οπαδούς να εισέλθουν με πυροβόλα όπλα, μαχαίρια, λοστούς και οτιδήποτε άλλο θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί σαν όπλο. Σκοπός ήταν η σωματική επαφή. Οι τέσσερις ομάδες που προαναφέραμε ήταν στο πρόγραμμά τους να παίξουν μεταξύ τους στην αγωνιστική που έπεφτε τη συγκεκριμένη Κυριακή, ο Ολυμπιακός με τον ΠΑΟΚ και ο Παναθηναϊκός με την ΑΕΚ. Στόχος ήταν οι οπαδοί να εκτονωθούν ή να καταλήξουν στα νοσοκομεία (ενδεχομένως και νεκροί), ώστε οι απογευματινές αναμετρήσεις να διεξαχθούν χωρίς τα συνηθισμένα προβλήματα.
Το νομοσχέδιο ανακοινώθηκε την Πέμπτη, ψηφίστηκε την Παρασκευή και εφαρμόστηκε την Κυριακή αφήνοντας πολύ μικρά περιθώρια αντίδρασης στην μουδιασμένη και αγανακτισμένη κοινωνία. Το νομοσχέδιο εκτός των άλλων παρείχε ασυλία σε όποιον τραυμάτιζε ή θανάτωνε με ωμή σωματική βία, εντός του προβλεπόμενου χώρου, άλλον άνθρωπο και έδινε το δικαίωμα στους οπαδούς να παλεύουν μέχρι τελικής πτώσης. Στην είσοδο οι συμμετέχοντες υπέγραφαν μια υπεύθυνη δήλωση με την οποία αναλάμβαναν την ευθύνη για οτιδήποτε τους συμβεί, υποβάλλονταν σε σωματικό έλεγχο και εισέρχονταν στο χώρο. Ασθενοφόρα ανέμεναν περιμετρικά του χώρου και δεκάδες τηλεοπτικά συνεργεία είχαν μαζευτεί από νωρίς για να καταγράψουν το γεγονός.
Η είσοδος θα ξεκινούσε στις οκτώ το πρωί και οι συμπλοκές μπορούσαν να ξεκινήσουν από τις δέκα.
Παραδόξως η προσέλευση δεν ήταν η αναμενόμενη και μέχρι τις δέκα είχαν μαζευτεί μόνο μερικές χιλιάδες οπαδοί και από τις τέσσερις ομάδες μαζί. Μάλιστα επειδή οι οπαδοί του ΠΑΟΚ και της ΑΕΚ ήταν σαφώς λιγότεροι από τους υπόλοιπους, αποφάσισαν να συνεργαστούν και έτσι οι τρεις ομάδες ήταν περίπου ισοδύναμες. Στις δέκα ακριβώς οι τρεις ομάδες είχαν συγκεντρώσει τις δυνάμεις τους και στέκονταν στις κορυφές ενός νοητού τριγώνου έτοιμες να επιτεθούν συγκλίνοντας όλες προς το κέντρο.
10:05 και ακόμα καμία κίνηση, οι οπαδοί στέκονταν μουδιασμένοι κοιτώντας ο ένας τον άλλο, τραγουδώντας τραγούδια της ομάδας τους, βρίζοντας και χλευάζοντας τους αντιπάλους. Πέρασε μία ώρα έτσι, με τραγούδια, απειλές, βρισιές και απειλητικές κινήσεις εφόρμησης και τα κανάλια που αναμετέδιδαν το γεγονός, άρχισαν να επιστρέφουν απογοητευμένα στις κανονικές ροές των προγραμμάτων τους.
Σε έκπληξη όλων και ιδιαίτερα της κυβέρνησης, οι οπαδοί άρχισαν να αποχωρούν δύο ώρες περίπου μετά τις δέκα, χωρίς να έχει ανοίξει μύτη.
Ο υφυπουργός κατάφερε να συνέλθει γρήγορα από το σοκ και πρόλαβε εγκαίρως να δηλώσει στα μεσημεριανά δελτία ειδήσεων, ότι το σχέδιό του είχε απόλυτη επιτυχία, αφού στην πραγματικότητα, σκοπός του ήταν να φέρει τους οπαδούς αντιμέτωπους με την ωμή διάσταση των πράξεών τους και να τους νουθετήσει.
Στις έξι ακριβώς της ίδιας μέρας έπεφτε νεκρός έξω από το γήπεδο Καραΐσκάκη ο πρώτος οπαδός.
Μέχρι το τέλος της ίδιας ημέρας, είχαν σκοτωθεί άλλοι δέκα τέσσερις.buzz it!

1 σχόλια:

antidrasi+sex είπε...

εμ, οι οπαδοί είναι κάφροι, αλλά όχι απαραίτητα πρόβατα. Ή μάλλον, όχι τόσο πρόβατα.