Η Μακεδονία ανήκει στο χαλβά της.

Επειδή ως γνωστόν οι απόψεις είναι σαν τις κωλοτρυπίδες κι εμένα μανούλα με γέννησε κι έχω κι εγώ μία, είπα να παραθέσω εδώ τις απόψεις μου για το μακεδονικό. Ιδού λοιπόν, εν συντομία, γιατί η φυρουμιώτες πρέπει κατ’ εμέ να λέγονται και μακεδονία ή όπως στο διάολο αλλιώς θέλουνε...


Για όσους-ες υποστηρίζουν καλύτερα να μη λυθεί ποτέ...

Κατ’ αρχήν δε θα μιλήσω για  εκείνο το κομμάτι μου, που πιστεύει ότι είναι ηθικά σωστό και δίκαιο να προσδιορίζεται η κάθε μία όπως γουστάρει, αλλά θα προσπαθήσω να μιλήσω με την ανηθικότητα της ρεαλιστικής πολιτικής και τον ψυχρό ή/και ιμπεριαλιστικό, εθνικιστικό ή/και πατριωτικό τρόπο σκέψης των περισσότερων που θα κατέβουν αύριο στο συλλαλητήριο κι αυτό όχι για κανένα άλλο λόγο πέρα από το ότι με τα χρόνια έχω καταλάβει ότι όλοι αυτοί οι άνθρωποι μόνο όταν παίζεις με τους όρους τους καταλαβαίνουν (που να δείτε πως γουρλώνουν τα μάτια τους όταν, αφού η ηθική η ανθρωπιά και η δικαιοσύνη δεν τους αγγίζει, τους εξηγώ με εθνικιστικούς όρους γιατί χρειαζόμαστε και άλλους μετανάστες – ναι έχω αρκετούς τέτοιους στο περιβάλλον μου...).

Πάμε λοιπόν, για να μη σας κουράζω, τα πράγματα έχουν ως εξής:

  1. Η λύση του μακεδονικού ως προς το όνομα πρέπει να είναι αυτή η οποία έχει τη μεγαλύτερη δυνατή αποδοχή κι από τις δύο χώρες ακόμα και αν η αποδοχή αυτή βρίσκεται πολύ χαμηλά.
  2. Πρέπει να λυθεί το θέμα έστω και με ονομασία που θα έχει χαμηλή αποδοχή και ειδικότερα με μια ονομασία που θα έχει τον όρο Μακεδονία μέσα γιατί αυτό είναι το συμφέρον (βραχυπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο) της Ελλάδας. Αυτό γιατί η ονομασία γι’ αυτούς συνδέεται με την εσωτερική τους συνοχή και σταθερότητα, έστω κι αν υποστηρίζουν ότι είναι απόγονοι του Μ. Αλεξάνδρου ή εξωγήινων. Η εσωτερική τους συνοχή και σταθερότητα άρα και σταθερότητα των συνόρων είναι το ζητούμενο για την Ελλάδα, στη συνέχεια η ΠΓΜΔ μπορεί να παίξει (αν το χειριστεί σωστά η Ελλάδα) ρόλο χώρας δορυφόρου μας, αναπτύσσοντας οικονομικούς δεσμούς, βάζοντας φρένο στις επεκτατικές τάσεις της Αλβανίας και δημιουργώντας έναν άτυπο άξονα Σερβίας (πρόσφατα έχει αντιστρέψει την πολιτικής της προς την Ελλάδα σε μια πιο φιλική στάση ψάχνοντας σύμμαχους απέναντι στην Αλβανία), ΠΓΜΔ κι Ελλάδας, απέναντι σε Αλβανία κι ενδεχομένως Βουλγαρία.
  3. Η λύση πρέπει να πηγαίνει πακέτο με αφαίρεση τυχόν αλυτρωτικών αναφορών στο σύνταγμά τους. Εδώ να πω την αλήθεια δεν το έχω ψάξει τι ακριβώς γράφουν αλλά σίγουρα θα ξεκαθάριζε πολύ τα πράγματα στις διμερείς μας σχέσεις, αν έλειπαν τέτοιες αναφορές. Προσοχή, ως προς την ταυτότητα αυτό είναι δικό τους θέμα και δε θα έπρεπε να το βάλουμε σε πακέτο συμφωνίας. Αν το να λένε, ότι είναι απόγονοι του Μ. Αλέξανδρου κι ότι η γλώσσα τους είναι Μακεδονική, τους συσπειρώνει να μη διαλυθούν, αυτό μας εξυπηρετεί και πιστεύω αυτή είναι η περίπτωση εδώ.
  4. Αν το θέμα λυθεί και η ΠΓΜΔ μπει ΝΑΤΟ και ΕΕ με ότι συνεπάγεται αυτό, αυτό θα φέρει σε πολύ δύσκολη θέση την Αλβανία που θα είναι απ’ έξω και θα δώσει μια εξαιρετική ευκαιρία σε εμάς να λύσουμε τα διμερή μας προβλήματα με τον ίδιο ακριβώς τρόπο (ΑΟΖ, δικαιώματα μειονότητας, παύση κρατικής υποστήριξης διεκδικήσεων Τσάμηδων άσχετα αν έχουν δίκιο ή άδικο).
Στο τέλος αν όλα κυλούσαν κατ’ αυτόν τον τρόπο η Ελλάδα θα είχε λύσει πολλά από τα περιφερειακά της προβλήματα, θα διαμόρφωνε μια κατάσταση με περισσότερες πιθανότητες για ειρήνη, θα πούλαγε μούρη σταθερότητας και ήρεμης ηγεμονικής δύναμης στα Βαλκάνια, θα έκανε πιο εύκολα μπίζνες και θα έφερνε συνάλλαγμα από αυτές, θα περιόριζε τις επιθετικές τάσεις της Αλβανίας (και της Τουρκίας που έχει από πίσω) που είναι ο πραγματικός κίνδυνος για την σταθερότητα στην περιοχή, θα της άνοιγε παράθυρο να παραμερίσει την ΠΓΜΔ από τη σφαίρα επιρροής της Τουρκίας, θα σταμάταγε να μπερδεύει τους ξένους που τώρα γνωρίζουν την ΠΓΜΔ απλά ως Μακεδονία, θα μπορούσε να αφοσιωθεί στα υπόλοιπα θέματα που την απασχολούν με τους υπόλοιπους γείτονες με μεγαλύτερη άνεση... και θα είχε κάψει δύο ακόμα χώρες βάζοντας τες στη νεοφιλελεύθερη μηχανή ανθρώπινου κιμά της Ε.Ε.

Το ξέρω, τα παραπάνω είναι κατάπτυστα ανήθικα και πνιγμένα σε μια ιμπεριαλιστική όψη των πραγμάτων, που παραβλέπει ότι πίσω από όλο αυτό το σκηνικό υπάρχουν και άνθρωποι που θέλουν απλά να ζήσουν σε ένα δίκαιο κόσμο ειρηνικά, απλά προσπαθώ να αποδείξω ότι για άλλη μια φορά ακόμα και με τη δική τους λογική και τρόπο σκέψης, εθνικιστές, “πατριώτες” και πατριδοκάπηλοι παίρνουν τις λάθος αποφάσεις κι έχουν τις λάθος θέσεις, κάνοντας τελικά κακό σε αυτό που θεωρούν πατρίδα τους.

buzz it!