Τρίτη 5 Μαΐου 2009

Το περί δικαίου αίσθημα και άλλες Ελληνικές μπούρδες...

Σαν βόμβα στα αυτιά των κωφάλαλων τηλεθεατών έσκασε σήμερα (ή εχθές, δεν είμαι και σίγουρος) η είδηση ότι κλείσανε την Έφη Θώδη σε ψυχιατρική κλινική. Αμέσως ο εγκέφαλος άρχισε να τρέχει πανικόβλητος από τις φωνές του υποσυνείδητου, αφού το συνειδητό μες στην συνηθισμένη βαρεμάρα του, είχε μπει πάλι στον αυτόματο πιλότο και άφηνε το υποσυνείδητο να κάνει κουμάντο. "Γρήγορα στα αρχεία!" φώναζε, "βρες το και πήγαινέ το στον αχαΐρευτο!" Εξασκημένος όπως ήταν ο εγκέφαλος από τις πολλές φορές που έτρεχε για να προλάβει το στόμα, το οποίο όποτε του τη βάραγε άνοιγε και πέταγε όλο κοτσάνες χωρίς να συμβουλευτεί κανέναν, έφερε το ντοκουμέντο από τα αρχεία του στο συνειδητό, σε χρόνο ντε τε. Εκείνη τη στιγμή ακριβώς θυμήθηκα τη Θώδη επάνω σε τρακτέρ στις πρόσφατες κινητοποιήσεις των αγροτών να βγάζει πολιτικό λόγο κρατώντας ένα σουβλάκι. Δεν πρόλαβα να πάρω ανάσα και ο εγκέφαλος μου είχε ήδη φέρει την εικόνα του Καραμανλή στου Μπαϊρακτάρη, με ένα σουβλάκι στο χέρι, να βγάζει πολιτικό λόγο στους παρευρισκόμενους για τη διαφθορά, αν δεν με απατά η μνήμη μου, την οποία, οφείλω να ομολογήσω, έχω πιάσει αρκετές φορές στα πράσα σε λεσβιακό σεξ με τη φαντασία. Ευθύς κατάλαβα που το πήγαινε το υποσυνείδητο, που μου έκλεινε το μάτι πονηρά. Κοίτα πώς τα φέρνει η ζωή έλεγα. Άλλοι στο ψυχιατρείο και άλλοι όχι μόνο κυκλοφορούν ελεύθεροι αλλά γίνονται και πρωθυπουργοί. Τώρα θα μου πείτε και δεν θα έχετε άδικο, ότι η διαφορά του τρελού από τον λογικό, είναι ότι ο τρελός ότι λέει το πιστεύει κάτι που μας φέρνει στο ερώτημα: τι σκατά έχουν στο κεφάλι τους όλοι αυτοί, όχι τόσο αυτοί που τους ψηφίζουν την πρώτη φορά (αυτοί πάει στο διάολο πιάστηκαν κορόιδα) αλλά αυτοί που επιμένουν σε αυτούς και τους ξαναψηφίζουν; Και η απάντηση στο ερώτημα αυτό μας φέρνει σε μια άλλη είδηση, που διάβασα σήμερα, για άλλον έναν Έλληνα επιστήμονα που διαπρέπει στο εξωτερικό και ο οποίος διαπίστωσε ότι η ευτυχία όπως και η γρίπη, μπορεί να μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο. Εκτός από την ευτυχία όμως, διαπίστωσε ότι και αρνητικές καταστάσεις, όπως το κάπνισμα και η παχυσαρκία, μεταδίδονται με τον ίδιο τρόπο. Άρα συμπεραίνω εγώ, το ίδιο θα συμβαίνει και με τη βλακεία, κάτι που μας γυρίζει στα προηγούμενα και εξηγεί τη συμπεριφορά του κόσμου μπροστά στα έκτροπα που βιώνουμε καθημερινά. Να, τι σκατά έχει στο κεφάλι του και όπως έχουμε ξαναπεί, όλα συνδέονται μεταξύ τους. Η άθλια εκπαίδευση, τα πολιτικοποιημένα πανεπιστήμια, η ανεργία και η δυσκολία εύρεσης εργασίας χωρίς το κατάλληλο βύσμα (στον κώλο σου), τα σκουπίδια στην τηλεόραση, οι νόμιμες και παράνομες μίζες, η πολιτική μας σήψη και η κοινωνική μας υποκουλτούρα, όλα δουλεύουν το ένα για το άλλο, όλα γυρίζουν και μας σφίγγουν ολοένα και περισσότερο μέχρι η κοινωνία να καταρρεύσει υπό το ίδιο της το βάρος.
Κλείνω παραθέτοντάς σας ένα κομμάτι από το άρθρο του Χαρίδημου Τσούκα “Τα καλά και συμφέροντα” το οποίο δημοσιεύτηκε στην Καθημερινή, στις 15 του Μάρτη που μας πέρασε.
“Αυτό που ξέρω όμως με (σωματική όχι εγκεφαλική) βεβαιότητα είναι ότι η κοινωνία βράζει, ότι αυτο-εξυπηρετικές συντεχνίες καταστρέφουν τους θεσμούς, ότι η ατιμωρησία κλονίζει το αίσθημα δικαίου, ότι δεν έχει μείνει τίποτα όρθιο στη χώρα. Οι τραμπούκοι κουκουλοφόροι και οι κάθε λογής αυθαιρετούντες απλώς αποτελειώνουν, με τα δικά τους μέσα, το καταστροφικό έργο των ελίτ του κατεστημένου. Ψάχνεις απεγνωσμένα για ελπίδα και βλέπεις παντού ωμή ιδιοτέλεια και ξεδιάντροπη υποκρισία. Και μη χειρότερα…”
Και μη χειρότερα...



5 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Τέλειο κείμενο!Συγχαρητήρια!Σε σένα γιατί στην κοινωνία σε όλους εμάς δηλαδή μόνο συγχαρητήρια δεν μας πρέπουν. Ούτε συνειδητά ούτε υποσυνείδητα ούτε ασυνείδητα. Λίγες φορές και οι 3 πτυχές μου συμφωνούν!

Orestis είπε...

Ευχαριστώ ανώνυμε αν και το ασυνείδητο γράφτηκε εκ παραδρομής...
Διορθώθηκε!

Γιάννης Καραμήτρος είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.
Orestis είπε...

Καλησπέρα! Και εγώ από εκέι βρήκα το δικό σου, αλλά δεν έχω βρει χρόνο ακόμη να το τσεκάρω.

Dr_MAD είπε...

προσωπικά συμπάσχω, γιατί ΕΓΩ ήμουν αυτός που έφερε την άνοιξη στην Αθήνα. Δεν είδατε που οι μέλισσες ήρθαν πιο νωρίς? ;-)

*άκυρος ο Τριανταφυλλόπουλος χτες -ντροπή μας