Δευτέρα 4 Μαΐου 2009

Επ’ αγαθόν της κοινωνίας βεβαίως βεβαίως...

Έκτακτη σύσκεψη συνεκάλεσε το εθνικό συμβούλιο ραδιοτηλεόρασης (γνωστό και ως ΕΣουΡου) έπειτα από εκκλήσεις πολιτικών και κοινωνικών φορέων με θέμα την διαμόρφωση της τηλεόρασης ως παράγοντα που θα συνεισφέρει στη βελτίωση και την σταθερότητα της κοινωνίας.
Είναι πλέον γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια η τηλεόραση έχει πάρει ...προβάδισμα όσον αφορά την πληροφόρηση και την ψυχαγωγία των πολιτών σε σχέση με την εφημερίδα (το συνήθως ασπρόμαυρο χαρτί που διπλώνουμε τις ρέγγες) και το βιβλίο (αυτό που στηρίζουμε τα CD στο ράφι). Ενώ παλαιότερα η εφημερίδα αποτελούσε τον κύριο παράγοντα ενημέρωσης για τα πολιτικά και μη δρώμενα της εποχής, σήμερα συμβάλει κυρίως στο να εμπλουτίζεται η ταινιοθήκη μας. Και φυσικά τι αξία θα είχε το σύνθετο και η καινούρια μας βιβλιοθήκη στο σαλόνι, αν δεν υπήρχαν τα βιβλία να την διακοσμούν (όσο χοντρότερα, π.χ. λεξικά, τόσο καλύτερα, ε μην μας περάσουν και για τίποτα αμόρφωτους).
Λαμβάνοντας υπ’ όψη τις παραπάνω διαπιστώσεις το ΕΣουΡου σε συνεργασία με ομάδα ψυχολόγων και κοινωνιολόγων αποφάσισε την λήψη μέτρων που θα ενισχύουν τον εκπαιδευτικό ρόλο της τηλεόρασης στην κοινωνία. Συγκεκριμένα εκπομπές επιστημονικού περιεχομένου, πολιτικά, ιστορικά, οικολογικά και κάθε άλλης φύσεως ντοκιμαντέρ, ειδήσεις χωρίς παράθυρα και ο Μπόμπ ο Σφουγγαράκης, κρίνονται ακατάλληλα για την κοινωνική δομή και στο εξής θ’ απαγορεύεται η προβολή τους. Σύμφωνα με μελέτες οι εν λόγω εκπομπές προκαλούν παρενέργειες στον θεατή, όπως σύγχυση, αμφισβήτηση και κριτική σκέψη. Ιδιαίτερα επικίνδυνες για την κοινωνικοπολιτική σταθερότητα θεωρούνται η δεύτερη και η τρίτη παρενέργεια, όπου εκφράζονται φόβοι πως δύνανται να οδηγήσουν σε αστάθεια και τοματοβολισμό προσώπων της πολιτικής ζωής του τόπου. Αντίθετα τηλεπαιχνίδια, talk shows, reality shows κ.λ.π. που διασκεδάζουν τον πολίτη χωρίς να του αποσπούν την προσοχή με ...ανούσιες πληροφορίες, πρόκειται να προωθηθούν.
Προς ενίσχυση του μέτρου τα τηλεοπτικά κανάλια ζήτησαν και την συμβολή των συναδέλφων τους από το εξωτερικό (όπως η ΕΛ.ΑΣ για το θέμα της τρομοκρατίας). Πρώτο το γερμανικό RTL ως ...τηλεοπτική Scotland Yard (με τον 12 κύκλο big brother εν εξελήξη) έτρεξε να συνδράμει στην προσπάθεια, αναλαμβάνοντας ελληνικό τηλεοπτικό σταθμό. Πληροφορίες από έγκυρες πηγές αναφέρουν πως επίκεινται και νέες συμμαχίες στον τηλεοπτικό στίβο, επ’ αγαθόν της κοινωνίας βεβαίως βεβαίως...


Εμένα γιατί με κόψανε;

(Spongebob guest star)

Δεν υπάρχουν σχόλια: